1,000.00 ₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava!
Nvme Ssd, M.2 Ve Sata Ssd Arasındaki̇ Farklar
Buradasınız: Anasayfa / Blog
27 Şubat 2024, Salı
NVMe SSD, M.2 ve SATA SSD arasındaki farklar
Bilgisayar donanımları için en büyük buluşlardan biri katı hal sürücüsü (SSD) olmuştur çünkü veri aktarım hızları, geleneksel 7200 RPM ve hatta 10.000 RPM sürücülerin çok üzerindedir. Bu da tüm sistemin hızına yansıdığından sistem çok daha hızlı açılır ve kapanır , sayfalar çok daha seri yüklenir...
NVMe SSD, M.2 ve SATA SSD arasındaki farklar

SSD lerinde birçok boyutu ve türü bulunmaktadır mesela M.2 Sata , M.2 NVMe , mSATA ... Katı hal sürücülerinin hızlarını kısıtlayan faktör kendi donanımları değil, SSD sürücüsünün verileri Bilgisayar ile paylaşma yöntemidir (mesela SATA III bağlantısı) . Bir bilgisayarın SSD'yi okumak için kullandığı farklı yöntemler vardır mesela SATA 3 ve NVMe , Bunlar veri aktarım protokolleridir.

SATA SSD ve NVME SSD arasındaki fark

SATA 3 bağlantıları, bir veri ve güç kablosunun doğrudan ana karta ve Sabit diskin kendisine bağlanmasıyla yapılır. Diğer taraftan bir NVMe bağlantısı, bir katı hal sürücüsünün verilerini doğrudan ana kart üzerindeki bir PCI-E yuvasından okumasını sağlar bu da NVMe sürücüsünün verileri anakart üzerinden SATA 3'ten daha hızlı çekeceği anlamına gelir.

SATA tabanlı SSD'ler, daha yeni SSD bağlantı türlerinden yoksun ve yalnızca SATA bağlantılarına sahip eski bilgisayarlar için en iyisidir. Bununla birlikte SATA sürücülerinin maksimum 600MB / s'lik teorik aktarım hızına sahip oldukları unutulmamalıdır (SATA II için 300 MB / sn) . NVMe veya Non-Volatile Memory Express, AHCI veya Advance Host Controller arabiriminin yerine kullanılan yeni bir denetleyicidir. Okuma ve yazma hızlarını Karşılaştırma için ;

Mekanik HDD : 100 - 150 MB / s  5400 - 7200 RPM SATA sürücü, yaşa, duruma ve parçalanma düzeyine bağlı olarak ortalama bir Okuma - Yazma hızı sağlar.

SATA SSD : 530/500 MB / s civarında Okuma / Yazma hızları sağlayacaktır

NVMe SSD : 5000 MB / sn'ye kadar Okuma / yazma hızları sağlar. (4. nesilleri , PCI-Express 4.0x4, NVMe 1.3) Bu, SATA SSD'lere göre 7 kat ve dönen HDD'lere göre 35 kat daha fazladır!

M.2 SSD ve mSATA Kavramları

SATA ve NVMe verileri okumak ve yazmak için kullanılan iki yöntem veya protokoldür. M.2 ise bir sürücünün fiziksel formunu tanımlayan bir terimdir. M.2 , Cihaz üreticilerine, tipik bir 2,5 inç SSD'yi barındırmakta zorlanabilecekleri günümüzün son derece ince dizüstü bilgisayarları ve hafif cihazlara flash depolama modüllerini yerleştirmelerine olanak tanır. Ancak M.2, taşınabilir bilgisayarlara özel değildir. M.2 soketleri birçok sunucu ve masaüstü bilgisayar anakartında da bulunabilir.

M.2 spesifikasyonu, mSATA standardının halefi olarak kabul edilir. M.2, yalnızca SATA'yı değil, aynı zamanda , PCIe'yi (Peripheral Component Interconnect Express) de destekler. Hatta belirli konfigürasyonlarda USB 3.0, Bluetooth, Wi-Fi ve Yakın Alan İletişimini (NFC) destekleyebilir. SATA SSD'nin daha küçük versiyonu, mini-SATA'nın kısaltması olan mSATA'dır.

U.2 SSD arayüzü nedir

SSD (Katı hal) sürücülerinde önemli olan iki şey, arayüz teknolojisi ve veri aktarım protokolüdür, NVMe bir veri aktarma protokolüdür U.2 ise bir arabirimdir. U.2 , NVMe SSD'ler için 2,5 " formatında uygulanır . Başlangıçta bu arayüz SFF-8639 olarak etiketlendi. 2015'te SSD Form Factor Working Group (SFFWG), aynı zamanda uyumlu olan daha basit U.2 ismine karar verdi.U.2 arayüzü şu anda yaygın olarak kullanılmamaktadır.

PCIe SSD nedir nerelerde kullanılır

PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) , anakarta doğrudan bir veri bağlantısı sağlar. Bu arabirimi Genellikle son derece hızlı veri bağlantılarına ihtiyaç duyan grafik kartları gibi cihazlarla kullanılırlar. PCIe aygıtları 1x, 4x, 8x veya 16x veriyollarını destekleyebildiğinden, Teorik olarak 15.76 GB / sn'ye kadar potansiyel aktarım hızlarına sahiptiler gel gelelim pratikte 2x ve 4x arasında seçim yapabilirsiniz buda Maksimum transfer hızının 3.94GB/s civarı olacağı anlamına gelir. Yinede PCIe ve SATA arasındaki farkı BÜYÜK boyutlu dosya transferleri sırasında farkedebilirsiniz.

Embedded Multimedia Card (eMMC) nedir

Gömülü Multimedya Kartı veya eMMC, katı hal sürücülerden daha uygun maliyetli ve daha yavaş Flash tabanlı depolamadır. eMMC genellikle akıllı telefonlarda ve diğer tüketici elektroniği cihazlarında bulunur, ancak kişisel bilgisayarlarda da kullanılır. eMMC lerin performansı HDD'lerin ve SSD'lerin hızı arasında bir yerdedir.

eMMC'leri bazı uygun fiyatlı bilgisayarların, tablet PC'lerin ve 2'si 1 arada bilgisayarların anakartlarına lehimlenmiş olarak bulabilirsiniz. eMMC kapasitesi genellikle ; 32GB , 64GB, nadiren 128GB veya 256GB 'tır. eMMC donanımlı dizüstü bilgisayarların çoğunda, dahili depolama kapasitesini artırmak için bir hafıza kartı (SD veya microSD) takabileceğiniz kart yuvası vardır. Küçük boyutları (SD kart kadar) ve uygun fiyatlı olmaları avantajlı yönleridir, Kapasitelerinin düşüklüğü ve SSD lere göre daha yavaş olmaları ve yükseltilememeleri olumsuz yönleridir.

2,5 " HDD veya SSD leri harici kutuya koyup kullanabiliyoruz peki M2 SSD lerin boyutları normal bir RAM ebetlarında bunları SATA portundan veya USB den kullanmak için dönüştürücüler varmıdır diye aklınızdan geçirmiş olabilirsiniz. Evet M2 SSD lerinde Dönüştürücüleri mevcuttur, Google de M2 Sata Dönüştürücü, M2 Sata Çevirici , m2 sata, Adaptörü ... gibi terimlerden biri ile arattığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir dönüştürücü çıkacaktır.

Yine aynı şekilde "M.2 SATA SSD to USB 3.0" olarak veya "NVMe - USB Adaptor" olarak arattığınızda Amazondan veya Aliexpress tengetirtebileceğiniz dönüştürücüler sayesinde M2 ssd leri sata portundan veya USB den bağlayıp kullanabilirsiniz.

Yeni bir Masaüstü veya Laptop bilgisayar alırken MVMe desteğinin olup olmadığına dikkat edin, Böylece yeni nesil Ram lerin yüksek hızlarından faydalanabilirsiniz.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın