1,000.00 ₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava!
Wi̇ndows 10-11 De Dısm Komutları İle Wi̇nsxs Temi̇zli̇ği̇
Buradasınız: Anasayfa / Blog
2 Nisan 2024, Salı
Windows 10-11 de DISM komutları ile WinSxS temizliği
WinSxS klasörü , C: \ Windows dizininde yeralan ve Windows un önemli dosyalarının bulunduğu bir Bileşen Deposu klasörüdür. Denetim Masası'ndan etkinleştirdiğiniz Windows özelliklerini açmak ve kapamak için gereken "bit" leri içerir , bu dosyalar windowsun düzgün çalışması için sopn derece önemlidir buhnun yanında Windowsu her güncellediğimizde "WinSxS" klasörünün boyutu artar ve buda birçok kişinin Neden WinSxS klasörü o kadar büyük? , WinSxS klasörünü nasıl temizleyip Windows 10' daki boyutunu küçültebiliriz gibi sorular yöneltmesine sebep olmaktadır.
Windows 10-11 de DISM komutları ile WinSxS temizliği

 

winsxs klasörü

Windowsun bu Bileşen Deposu klasör temizliği normalde Disk temizleme aracı ile yapılabilir , Çalıştıra aşağıdaki komutu yazıp çalıştırdığımızda Disk Temizleme aracı açılacaktır

Açılan ekranda sol altta bulunan "Sistem dosyalarını temizle" butonuna tıkladığımızda karşımıza gelecek ekranda "Geçici Windows Yükleme dosyaları" kısmına da işaret koyup Tamam butonuna tıklarsak Güncellemler ile yüklenen ve WinSxS klasöründe bulunan geçici dosyalar silinecektir.

Geçici Windows yükleme dosyalarının temizliği

Görev Zamanlayıcısında Varsayılan olarak , Windows'un bileşen deposunu (WinSxS) otomatik olarak ayda bir temizleyecek şekilde bir görev oluşturulmuştur , bu görevi ; Görev zamanlayıcı kitaplığı - Microsoft - Windows - Servicing kısmında bulabiliriz , bu görevin amacı ; Güncellenmiş bileşenlerin önceki sürümlerini 30 günde bir temizlemektir

Start Component Cleanup

DISM komutları ile WinSxS klasörünü temizletelim

Bazen Zamanlamış görevlerdeki görevler sekteye uğrar ve çalışmaz bu gibi durumlarda WinSxS klasör boyutu artacak ve temizlenmediği içinde aşırı yer kaplayacaktır , Disk temizleme aracını kullanmak ta çoğu kişinin genelde uygulamadığı bir alışkanlıktır bu gibi durumlarda bir DISM komutu ile bu temizlik yaptırılabilir.

Komut İstemi (Cmd) yi Yönetici yetkileri ile çalıştırlaım ve aşağıdaki komutu verelim

1 Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup

Komuttaki /StartComponentCleanup parametresi , güncellenmiş sistem bileşenlerinin eski sürümlerinin hepsini temizleyecektir , bu komutun bir yan etkisi yoktur.

Winsxs temizlik komutu

Komuta /ResetBase parametresi de eklenebilir bu durumda , komut aşağıdaki şekilde olacaktır

1 Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase

Üstteki komut oldukça iyi bir temizlik yapmasına rağmen uygulandıktan sonra herhangi bir SP (servis paketi) veya güncellemeyi kaldıramazssınız. Eğer Bir servis paketi kalıntılarını temizlemek isterseniz aşağıdaki komut işinize yarayacaktır fakat bu komut kullanıldıktan sonra Artık Servis paketini kaldırmazssınız.

1 dism /online /Cleanup-Image /SPSuperseded

DISM komutu ile temizlik , anlık yer kazanılması gerekli durumlarda pratiklik sağlayacaktır aşağıdaki resimde komutun uygulanmadan önceki Winsxs klasör boyutu ve Komut uygulandıktan sonraki Winsxs klasör boyutları verilmiştir

Temizlik sonrası winsxs klasörü

komutun uzun olması akılda kalıcılığını azaltmaktadır bu sebeple sizler için bir vbs scripti hazırladık aşağıdaki linkten indireceğiniz vbs scriptini tıkladığınızda DISM komutu otomatik olarak çalışacak ve temizlik işlemine başlayacaktır , Lütfen WinSxS klasörünüzün boyutunu Vbs yi çalıştırmadan önce ve sonrasında karşılaştırınız GB larca fark olduğunu göreceksiniz.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın